Press "Enter" to skip to content

Info

From Scratch.work is een driewekelijkse column van Violette Schönberger-Baudet over architectuur, stedenbouw en aanverwante zaken. Ieder ruimtelijk ontwerp begint met een wit, leeg vel papier. Hoe rijk de betekenis van de locatie ook is; hoe geoefend de ontwerper. Hoe gaat dit ontwerpproces in z’n werk en wat komt daar allemaal bij kijken? Daarover gaat From Scratch.work.

Violette Schönberger werkte na haar studie Bouwkunde aan de TUDelft en MIT drie jaar bij One Architecture in Amsterdam aan stedelijke vernieuwing van na-oorlogse probleemwijken, waaronder Gouda-Oost, een wijk die veelvuldig in het nieuws was vanwege het ‘bussenincident’.

Van 2011 tot 2016 was Violette projectleider bij ZUS [Zones Urbaines Sensibles] in Rotterdam. Na een aantal jaar onderzoek te hebben gedaan, waaronder voor IABR5, is zij zich gaan richten op de bouwpraktijk. Zij was projectarchitect voor diverse grootschalige bouwprojecten bij ZUS, waaronder de bruggen in de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en de Zeesluis IJmuiden, met bijbehorend bedieningsgebouw.

Sinds 2016 werkt Violette als stedenbouwkundige voor de Gemeente Rotterdam. Daar houdt zij zich bezig met de ruimtelijke ontwikkelingen van de stad en in het bijzonder van het Maritiem District.

Violette Schönberger is daarnaast ontwerpdocent in de Master Stedenbouw aan de KULeuven, campus St Lucas.

www.violetteschonberger.nl