foto's: Ben van Duin

 
 
 
Gezien Giacometti is een dansconcert, geïnspireerd op het werk van de schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti. Componist Elmer Schönberger en choreografe Beppie Blankert, grote bewonderaars van Giacometti’s oeuvre, maakten met twee dansers en vijf musici van Nieuw Amsterdams Peil Gezien Giacometti, een dansconcert over de kunstenaar en zijn model, over zien en gezien worden.

Gezien Giacometti van Elmer Schönberger en Beppie Blankert is gebaseerd op de compositie Achttien dagen van Elmer Schönberger. Het werk wordt voorafgegaan door Duo concertant van Igor Stravinsky. 

Gezien Giacometti
Elmer Schönberger componeerde speciaal voor Gezien Giacometti de compositie Achttien dagen voor altviool, (bas)klarinet, cimbalom, slagwerk en contrabas. Achttien dagen wordt uitgevoerd door de musici van Nieuw Amsterdams Peil, gegroepeerd rond (alt)violiste Heleen Hulst.

Uitgangspunt van Gezien Giacometti zijn de sessies die Giacometti wijdde aan het schilderen van een portret van de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord. Lord schreef hierover het boek A Giacometti Portrait (1965) en vertelt hierin over de intimiteit tussen schilder en model, over het ritueel van dagenlang op dezelfde stoel zitten, urenlang in dezelfde houding, over de sensatie zowel te kijken als bekeken te worden.

Duo concertant
Opmaat voor Gezien Giacometti vormt Stravinsky’s Duo concertant voor viool en piano, dat meteen al in de openingsmaten een duidelijke voorecho laat horen van het cimbalom dat in Achttien dagen een prominente rol speelt. Stravinsky en Giacometti waren erg op elkaar gesteld. Ook Stravinsky liet zich door Giacometti portretteren, onder meer in 1965, een half jaar na James Lord.

   
   
 
 

‘Het zou prachtig zijn als iemand kon schilderen wat ik zie. Dan kon ik er voorgoed mee ophouden.’
Het is een van de vele cris-du-coeur, opgetekend uit de mond van schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti. Maar hij ging door, Giacometti, hardnekkig, tegen de klippen op. Componist Elmer Schönberger en choreografe Beppie Blankert, grote bewonderaars van Giacometti’s uitgebeende oeuvre, maakten met twee dansers en vijf musici Gezien Giacometti, een dansconcert over scheppen-gaat-van-au, over trial and error, over de kunstenaar en zijn model, over kijken en bekeken worden.

Dramatisch uitgangspunt van de voorstelling zijn de sessies waarin de Amerikaanse schrijver James Lord model zat voor kunstenaar Alberto Giacometti. Over deze periode van achttien dagen schreef Lord het boek A Giacometti Portrait (1965).
Lord deed buiten medeweten van de kunstenaar gedetailleerd verslag van elke sessie, noteerde diens uitspraken en hartekreten, en gaf zo een indringend beeld van de worstelingen tijdens de totstandkoming van het werk. Een exceptioneel kunsthistorisch document is de reeks foto’s waarop Lord na afloop van elke sessie de tussenstand van het schilderij vastlegde: tezamen tonen zij de genese van een schilderij.

   
   
 
 
'...schitterend in eenvoud, esthetiek en muzikaliteit...' - Trouw, 5 oktober 2015, download de hele recensie
'...enorme rijkdom aan materiaal...' - Theaterkrant, 1 oktober 2015, download de hele recensie
interview met Elmer Schönberger en Beppie Blankert in NRC, 30 september 2015, download het interview
   
  speellijst
 

29 september 2015      Toneelschuur, Haarlem      try-out  
30 september 2015      Toneelschuur, Haalem      première
4 oktober 2015            Nederlandse Dansdagen, Maastricht
14 oktober 2015          De Doelen, Rotterdam
6 november 2015        November Music, Den Bosch
21 november 2015      De Vereeniging, Nijmegen
3 december 2015         Korzo, Den Haag
9, 10 februari 2016      Bellevue, Amsterdam

 
     
  sneak preview  
   
     
  5 musici en 2 dansers  
 

Concept & compositie: Elmer Schönberger
Choreografie: Beppie Blankert
Scenografie: Violette Baudet
Ensemble: Nieuw Amsterdams Peil (NAP)
Dans: Corneliu Ganea, Manuel Paolini
Techniek: Kees van Zelst
Productie: Beppie Blankert Dansconcerten
Subsidiënten: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21

   
     
  over de musici  
 

Nieuw Amsterdams Peil werd in 2005 door Heleen Hulst en Gerard Bouwhuis opgericht met het doel een nieuwe impuls te geven aan ongedirigeerde kamermuziek van de 20e en 21e eeuw. Zo waren er programma’s rondom Ligeti, Cage, Vivier, Poulenc, Richard Ayres en Guus Janssen.
De laatste jaren zijn de projecten van NAP meer gericht op muziektheater en samenwerkingen. Zo waren er projecten met dans (A year from monday van choreograaf Paul Selwyn Norton). Met film (Ur•Wald van Arnoud Noordegraaf en Anaïs Nin van Louis Andriessen) en zelfs met geur in het recente Narcissus van Calliope Tsoupaki.
www.nieuwamsterdamspeil.com


 
     
  over de dansers  
 

Corneliu Ganea
Manuel Paolini


 
       
   
 

Elmer Schönberger (1950) is musicoloog, componist en schrijver van zowel fictie (toneel, romans) als non-fictie (muziek). Tot zijn meest recente titels behoren het koorwerk A questo punto en de dramatische cantate La fuga del tempo voor tenor en ensemble. In de zomer van 2013 verscheen zijn roman Maar ik ben al thuis. Het dansconcert Gezien Giacometti is in voorbereiding. Elmer Schönberger is sinds 1988 artistiek adviseur van het Schönberg Ensemble / Asko|Schönberg. www.elmerschonberger.com

Beppie Blankert (1949) begon haar carriere in 1969. Zij danste in verschillende gezelschappen in Nederland, Denemarken en Wales. Op dit moment werkt zij als choreograaf met haar eigen reisgezelschap en toert met haar werk door Nederland, Engeland, de VS en Canada.
Beppie Blankert heeft altijd een speciale relatie met de muziek in haar werk als danser en als choreograaf. Louis Andriessen, Harry de Wit, Henk van der Meulen, Steve Martland en Ron Ford hebben allen nieuwe muziek voor haar gecomponeerd. De Amerikaanse componist Charles E. Ives heeft Blankert geïnspireerd tot twee avondvullende producties. Blankert: "Hij kijkt mee over mijn schouder". Beppie Blankert over de samenwerking tussen componist en choreograaf: "Het gaat allemaal over inspiratie en respect: geef de ander ruimte om te creeren met respect voor elkaars discipline". Behalve muziek zijn literatuur en beeldende kunst belangrijke bronnen van inspiratie, bijvoorbeeld: Italo Calvino in Thin Cities (1985), Samuel Beckett in Dubbelspoor (1986/1999), K. Schippers in Melodie (1988) en Collectie (1989), Homerus en James Joyce in Odyssey (1995/1996), Francis Bacon in Letters, remember me (1987) en in LINK 1 (1998).www.beppieblankert.com

Violette Baudet (1981) is architect in Rotterdam. Daarnaast is zij actief als vormgever voor decors en websites. Zij werkte eerder samen met componist Elmer Schönberger in de vormgeving van het monodrama La fuga del tempo (2012) en liederencyclus Maurice chérie (2014).wwolettebaudet.com


 
 

 
   
     
  James Lord, a portrait  
 


 
       
  productie    
 
De productie is in handen van Rosita Wouda.
Voor meer informatie kunt u contact met haar opnemen: rosita.wouda@kpnplanet.nl